Però són aquestes diferències observables totes les existents? Ni de bon tros.
Com tothom sap, el nostre genotip (conjunt de tots els gens que s'expressen) determina el nostre fenotip (expressió final d'aquests gens). És en el genotip on podem trobar la font de pràcticament tots els canvis que veiem (i que no veiem) en els individus.
Per a afegir-li uns quants números a aquesta afirmació, podem dir que en un genoma de mamífer mitj hi ha 3·10^9 parells de bases, és a dir, 3000 milions de parells de bases. Si aquesta xifra la multipliquem per la tassa de variació nucleotídica (percentatge de la diferéncia mitjana entre mamífers a nivell nucleotídic) veiem que un mamífer mitja difereix d'un altre en 12·10^6, és a dir, 12 milions de parells de bases.
Tantes diferències al genoma poden abrumar, però la veritat és que moltes d'aquestes diferències estan en zones dle DNA no codificants (zones de DNA que no s'encarreguen de produïr proteines) i d'altres són amagades per interaccions de dominància/recessivitat. Tot i així el número de diferències segueix sent altíssim, i es que no només ens diferenciem morfològicament sinó que també ho fem internament.
La importància evolutiva d'aquestes diferències és molt gran, ja que sense un fons de variabilitat genètica tots tendiriem a ser clons i un sol desastre natural o algun patògen que aconseguís atravessar les defenses podria acabar amb tota la població i exterminar la humanitat. La falta de variabilitat genética sempre tendeix a la uniformitat i a la possible extinció de l'espècie (com els guepards o la familia reial).
Per últim dir que no només s'han de tenir en compte les diferències a nivell genòmic, sinó que també s'han de tenir en compte les forces ambientals. Molts gens no actuen en certes condicions ambientals i d'altres ho fan enmascaran uns primers. Això fa que poguem considerar el medi ambient com a un altre causant de variabilitat fenotípica i per tant hauriem de sumar unes quantes xifres a les 12 milions de diferències ja comptades.
No hay comentarios:
Publicar un comentario