Després d'uns dies força estressat per pràctiques i munts d'apunts per estudiar em decideixo a actualitzar sobre un tema que fa temps que em ronda pel cap.
Doncs bé, crec que no és el primer cop que en aquest blog es tracta encara que sigui en els comentaris o fugaçment en algun text el tema de la naturalitat. Normalment un fet és més bo o dolent pel fet de ser "natural" o no. O és més qüestionable, o objecte de poques simpaties, etc.
Ara bé, realment sabem el que implica que algo sigui natural? Molta gent interpreta allò natural com allò que prové de la natura (fins aquí la part fàcil) i per tant que no ha sofert cap mena de manipulació per part de l'home. La meva pregunta és: perqué quan una cosa és manipulada per l'ésser humà deixa de ser natural?
La millor manera d'explicar-ho crec que és amb exemples.
El primer exemple que posaré tracta sobre la manipulació directa. Moltes tendes i superfícies s'enorgulleixen de tenir un certificat en els seus productes en els quals diu "obtingut de manera natural". Normalment implica que la carn del xai (per dir algún animal) ha estat en contacte amb la natura i ha pogut anar més o menys on ha volgut fins que ha sigut sacrificat. Ara bé, si per natura entenem allà on vivim nosaltres, l'entorn en el qual interaccionem, que potser no és la natura una granja? deixa de ser menys natural el xai pel fet de ser criat a la granja? Jo personalment no ho crec. Les nostres accions són part de la natura ja que nosaltres mateixos som naturals. Som una espècie capaç de provocar unes modificacions en el medi que cap altre organisme ha imitat i automàticament ens posem a sobre l'etiqueta d'antinatural, i per tant allò que fem nosaltres és antinatural.
Un altre exemple el tenim en la creació de transgènics. Un dels arguments per no comprar-los/legalitzar-los, etc. és que no són naturals. Jo no se perque no són naturals francament. Els transgènics són una creació humana, que al ser part de la natura creen objectes naturals. És com si ara ens plantegessim que les peres del peral no són naturals. El peral les "fabrica" i ningú es para a pensar si són o no naturals.
Amb els antibiòtics (i altres medicaments) tenim l'últim exemple. És l'exemple de la "no-naturalitat" acceptada. Molta gent desconfiada dels avenços tecnològics, que no triga gaire a titllar-los d'antinaturals, són els primers a pendres un antibiòtic quan els hi fa una mica de mal el coll. Els antibiòtics són tan naturals i antinaturals com qualsevol dels progressos científics humans. Fins i tot les màquines són naturals, ja que també són creació nostra. Tots aquells avenços que fem els fem gràcies a la nostra capacitat natural per fer-los.
Aquesta etiqueta desnaturalitzant de les accions humanes probablement vingui, com ja he dit, de "l'aïllament" de l'ésser humà com a societat de l'entorn en el qual viu. Com a societat hem intentat crear un món en el qual les nostres necessitats siguin sempre satisfetes sigui quin sigui el cost. Ens hem anat desvinculant del nostre orígen fins al punt de qüestionar-nos nosaltres mateixos la naturalitat dels nostres actes, creient que vivim en un món alternatiu.
Slacoj Zizek diu que la natura és una ideologia. L'hauries de llegir. És un autor que filisofa gairebé de qualsevol tema, i te idees molt rares! O tot és natural o tot és artificial. Realment la dicotomia natural-artificial no existeix!
ResponderEliminarP.D: Hauries de re-obrir el blogg. Mola :)